Månedlige arkiver: januar 2024

Millioninntekt og påstått prisdryss

Nytt presidentskap: Fra venstre 1. bass Norman, 2. tenor Nystuen, 1. tenor Aarstad, 1. tenor president Nyberg, 2. tenor Søgaard og 2. tenor Øverby er Elverum Mannskors nye presidentskap.

Koret nådde en million i inntekter i 2023, flere av korets medlemmer mottok ulike priser og et nytt presidentskap er på plass. Alt uten nevneverdig dramatikk.

Årsmøteforhandlingene og årsmøtebanketten i det høyt dekorerte og uvanlig kunstnerisk solide Elverum Mannskor gikk som vanlig helt etter planen. Som vanlig holder også presidentskapet mye av handlingsplanen tett til brystet, men er vid åpne på andre deler av årsmøteforhandlingene.

Millioninntekt

– Vi er restriktive med særlig den strategiske delen av våre handlingsplaner. Dette er rett og slett fordi vi ser på dette som interne arbeidsdokumenter som vi av helt korstrategiske årsaker ønsker å holde for oss selv. Men når det gjelder aktivitetsplanen kan vi røpe at sommerens sangerstevne i Elverum vil ta mye tid i året vi er inne i. I tillegg jobber vi med å skape en midtsommer-tradisjon i samarbeid med museene, sier president 1. tenor Nyberg til Burgunder-Nytt.

Uten å gå i detalj sier presidenten at det er kontroll på økonomien, inntektssida nådde en million kroner og at det planlegges en utenlandstur på høstparten.

Det var knyttet stor spenning særlig til valgene. Forhåndsspekulasjonene gikk på store utskiftninger. Men lettelsens sukk var å høre, særlig da visepresident, strategisk leder og korets høyeste vokter av den burgunderrøde ideologien, 2. tenor Søgaard, ble gjenvalgt. Det samme ble presidentskapets mann i Kunstnerisk Utvalg. 1. bass Norman og sekretær 2. tenor Øverby. Og selvsagt selveste president 1. tenor Nyberg. Nye i presidentskapet ble 2. tenor Nystuen og 1. tenor Aarstad. Ut gikk finansforvalter 1. tenor Granrud og arrangementsansvarlig 2. bass Kjenstadbakk.

Klarere linjer

– Presidentskapet skal konstituere seg selv. Men det ligger vel i kortene at tallsterke Aarstad går inn i rollen som finansforvalter. Ellers kan det nevnes at Kunstnerisk Utvalg har fått et klarerere mandat. Vi ønsker en enda smidigere og treffsikker organisasjon for å stå sterkere i planlegging og gjennomføringer i vår stadig mer omfattende virksomhet. I tillegg har vi derfor etablert et direktorat direkte underlagt presidentskapet. Dette kaller vi Direktoratet for konsept, oppmerksomhet og rekruttering (DEKOR). Rett og slett for å fylle presidentskapets verktøykasse. I sum har vi stor tro på en slik organisasjon, sier den svært solide, uvanlig presise og overmåtelig populære presidenten, 1. tenor Nyberg.

Burgunder-Nytt får vite at 2. tenor Skjæret mottok den svært høythengende «President Mellums Burgunderrøde ærespris». Videre skal det ha blitt utdelt en rekke andre priser under årsmøtebanketten uten av vår redaksjon har vært i stand til å få den fulle og hele oversikten.

Valgkomiteens arbeid trekker ut

– I lys av de siste dagers hendelser, har vi sett oss nødt til å gå et par ekstra runder med kandidatene til det nye presidentskapet. Særlig opp mot mulig juks, kopiering og plagiat, sier valgkomiteens leder, 1. bass Stenhammer.

RYKTER: President 1. tenor Nyberg (nederst) sitter trygt mens ryktene sier at finansforvalter 1. tenor Granrud er på veg ut av presidentskapet. Det omfattende valgkomitearbeidet ledes av 1. bass Stenhammer.

Den bunnsolide, svært trofaste og kunstnerisk stødige 1. bassen sier det har vært forholdsvis enkelt å gå gjennom kandidatenes masteroppgaver, men legger til at for å være på den sikre siden har komiteen gått grundigere til verks. Dette for å være på den sikre siden.

Blir bedt om å kopiere

– Å kopiere andre gjøres ofte i et kor. Faktisk får vi rett som det er beskjed om å lytte til de andre. Denne typen kopiering har vi av den grunn sett helt bort fra som diskvalifiserende for å inneha verv i koret. Da står vi igjen med direkte juks og plagiat som vi jobber med nå i sluttspurten før årsmøteforhandlingene fredag. I dette arbeidet er kompetanse til å tolke funnene helt avgjørende, sier valgkomiteleder Stenhammer.

Han forteller at det særlig er, det han kaller, den rivende digitale utviklinga som har gjort det vanskeligere å avsløre juks og plagiat. Arbeidet er tidkrevende og krever nøyaktighet og presisjon.

Faglig tyngde

TYNGDE: 2. tenor Bjøntegaards digitale kompetanse har vært viktig i arbeidet med å avsløre eventelle plagiat.

– Vi får nå betalt for den forrige valgkomiteens fokus på å sette sammen en valgkomité med tung og variert kompetanse. Det har vært avgjørende for vårt arbeid at valgkomiteen har vært så faglig godt sammensatt. Kjølemontør og 2. tenor Bjøntegaard har både den digitale innsikten og forståelsen etter blant mye annet å ha innført bruken av appen Spond i koret, mens pensjonert veterinær og 2. tenor Lømo har evner gode nok til å ha det akademiske perspektivet på problemstillingene, sier en sliten men målbevisst valgkomiteleder.

Bekrefter lite

Igjen er det knyttet stor interesse til årsmøteforhandlingene til det veldige koret med de velsittende og åpenbart velsydde korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen. Valgkomiteens leder er ikke interessert i å snakke om navn, men Burgunder-Nytt har grunn til å tro at det blir utskiftninger også denne gangen.

– Jeg kan si så mye som at det er hele fire medlemmer av det sittende presidentskapet som står på valg. Hvem får du nesten finne ut selv, sier en uvanlig ordknapp 1. bass.

Burgunder-Nytts graveredaksjon har funnet ut at finansforvalter, 1. tenor Granrud, visepresident 2. tenor Søgaard, presidentskapsmedlem og KU-leder,1. bass Norman, arrangementsansvarlig, 2. bass Kjendstadbakk, alle er på valg.

Kilder tett på valgkomiteen sier at dersom alle disse fire sentrale funksjonene skal erstattes i presidentskapet samtidig, vil det oppstå et tomrom som blir vanskelig å fylle.

Beskyldninger mot Burgunder-Nytt

Burgunder-Nytt erfarer derimot at bare to av de nevnte fire vil bli erstattet fredag ettermiddag. Skal vi tolke signalene fra flere uavhengige kilder svært tett på korets besluttende organ, får 1. tenor Granrud og 2. bass Kjenstadbakk avløsning. Men dette har vi ikke fått bekreftet fra ansvarlig hold.

TRYGGE: President 1. tenor Nyberg og visepresident 2. tenor Søgaard, skal etter det Burgunder-Nytt erfarer begge fortsette.

Medfører dette riktighet endres ingen i korets aller øverste toppledelse. Både president og visepresident blir i tilfelle sittende. Flere vi har snakket med, har uttrykt stor glede for dette.

Det som kan bekreftes er at etter de spennende årsmøteforhandlingene med framleggelse av beretning, vedtak av diverse planverk, regnskap, budsjett og valg, blir det årsmøtebankett med prisutdelinger, lys loff og lune karbonader.

– Forresten så er det slik at vi også har sjekket Burgunder-Nytt for kopiering og plagiat. Direkte plagiat har vi ikke funnet, men stadige kopieringer blir benyttet uten kildehenvisning. Et eksempel er passasjen: «Det veldige koret med de velsittende og åpenbart velsydde korjakkene i den opp mot vemodig vakre burgunderrøde fargen». Denne gjentas og gjentas og kan ikke kalles noe annet enn selvplagiat, avslutter valgkomiteleder 1. bass Stenhammer med en alvorlig mine.

Vemodig og sterkt farvel med Ole Paus

Elverum Mannskor var representert under bisettelsen av mannskor-vennen Ole Paus. En annen venn er Sturla Stålsett som ledet seremonien.

Det ble et verdig og vemodig farvel med Elverum- og Elverum Mannskor-vennen Ole Paus. Representanter fra Burgunderjakkene var naturligvis representert under bisettelsen.

2.tenor Madsbu under minnesamværet i Kulturkirken Jakob etter selve bisettelsen. Stilfull i burgunderrødt selvsagt.

Viselegenden og nasjonalskalden, Ole Paus, ble bisatt i Kulturkirken Jakob 4. januar. Det skulle bli en vakker og verdig seremoni. Alt av kulturkjendiser i landet var møtt opp for å vise sin ære og respekt. Sissel Kyrkjebø, Ketil Bjørnstad, Jonas Fjeld, Stein Torleif Bjella, Lars Lillo Stenberg, Silje Nergaard, Inger Lise Rypdal, Åse Kleveland, Linn Skåber, Thomas Giertsen og Atle Antonsen kan nevnes. I tillegg må kulturminister Lubna Jaffery og 2.tenorene Østmoe og Madsbu fra Elverum Mannskor nevnes.

2. tenorene Madsbu og Østmoe under festforestillingen «Skreddersydd i 125 år» i januar i fjor. Ole Paus var det naturlige midtpunktet.

– Ole Paus har betydd mye for Elverum Mannskor. Særlig må nevnes en av superartistens siste store opptredener, nemlig vår jubileumsforestilling «Skreddersydd i 125 år» for et år siden. Slik sett skal du ikke se bort ifra at Elverum Mannskor også betydde noe for Ole Paus. Det er stort, men også til å forstå, at vi, som mannskor og institusjon, blir invitert til å delta i en slik anledning, sa 2. tenor Madsbu etter seremonien.

Madsbu forteller at et ekstra poeng er at Sturla Stålsett, som ledet den nevnte jubileumskonserten, også ledet seremonien i Kulturkirken Jacob.

– På en trist dag, er det fint å tenke på at Elverum Mannskor har en rolle i å knytte fine mennesker sammen. Det var også en av årsakene til av koret vårt ble invitert til minnesamværet etter seremonien. Det ble en fin stund sammen med de nærmeste og andre gode venner av Ole Paus, sier en beveget 2. tenor Østmoe.