Daglige arkiver: 4. august 2010

Festspill-fadesen

– Utenomkroppslig opplevelse

Som vanlig møtte Festspill-publikummet opp i god tid før onsdagens åpningskonsert i Elverumshallen for å få med seg den sedvanlige velkomsten med de kritikerroste guttene i Elverum Mannskor.

Bildet til venstre viser stemningen i forkant av årets Festspill i Elverum. Bildet til høyre slik det har vært de siste åra.

For mange endte det i hvileløs småsparking i asfalten, usikkerhet, fremtredende bekymringsrynker og spørsmål som; ”har vi kommet riktig?” og ”har de allerede flyttet til Terningen Arena?”. Det var nemlig på langt nær alle som hadde fått med seg den vanvittige avgjørelsen om at årets Festspill skulle åpnes uten en variert og empatisk velkomstkonsert av kulturambassadørene i de velsittende og skredderydde burgunderrøde jakkene og uten felles avsynging av den flotte bysangen, sangen som er god nok for NRK og Ole Paus men ikke for årets åpning av Festspillene i Elverum, nemlig Elverumssangen. – Jeg var ikke tilstede under årets Festspill-åpning. Vi hadde en runde i forkant der det ble bestemt at visepresident Østmoe skulle ta det tunge oppdraget, sier en uvanlig ordknapp president Einar Mellum. 1.tenoren med den klokkeklare røsten og den overordentlig empatiske væremåten ber oss vennligst ta kontakt med visepresidenten for ytterligere kommentarer.

Les og lytt til Ole Paus HER

Et sort hull

Bildet til venstre viser årets Festspill-åpning uten mannskoret som det berømte bakteppet. Til høyre slik publikum er blitt vant til de siste årene.

I minuttene før den offisielle åpningen hersket først full forvirring på den asfalterte plassen foran Elverumshallen, etter hvert gikk forvirringen over i fortvilelse. – Det gikk opp for folk at dette skulle bli en annerledes åpning, uten det mange var kommet for å få oppleve. For meg som visepresident med særlig ansvar for merkevarebygging og markedsføring av det på stadig flere og flere måter veldige koret var det en nær utenomkroppslig opplevelse det hele, sier Gunnar Østmoe. Visepresidenten og 2.tenoren sier at om det var annerledes og tomt i forkant utenfor hallen, ble det ikke særlig bedre da det hele braket løs. – For det braket liksom ikke løs. Når åpner Festspillene, liksom. Bak Ungdomssymfonikerne, der rundt 40 vemodig vakre burgunderjakker pleier å danne en vegg av byfølelse og vakker mannskorsang, hang nå et stort sort teppe. Nesten som et monument over tomheten og savnet, sier visepresident Østmoe i en kommentar sent onsdag kveld. 2.tenoren med den utpregede snurrebarten avslutter med å si at heldigvis har Festspill-ledelsen bestemt at alt skal tilbake til sedvanlig suksess i 2011. Med velkomstsang fra de tallrike og taktfaste guttene i Elverum Mannskor og med felles avsynging av den vakre Elverumssangen mot den etter hvert berømte veggen med burgunderrøde korister.

Lytt til Elverumssangen og lag din egen Festspill-åpning HER

Festspillåpning

Treffsikkert om skivebom

Lokalavisen Østlendingen treffer godt med sin kommentar i dagens utgave.

Lokalavisen Østlendingen treffer uvanlig godt i sin Festspill-kommentar rundt det som av svært mange bare kalles ”Elverumssang-skandalen”.

Det er avisens høyst kompetente og meget anerkjente musikk-anmelder Bodvar Lotsberg som treffer innertier med sin kommentar ”Litt av en skivebom” i onsdagens utgave. Han er skuffet og mener det er ”en stor ripe i lakken til de som har regien” at Elverum Mannskor ikke skal synge den kjære bysangen sammen med Festspill-publikummet og Ungdomssymfonikerne. Musikkjenneren og ordkunstneren Bodvar Lotsberg mener det er helt uforklarlig at Elverumssangen ikke skal avsynges under kveldens åpningskonsert. – Dette har vært kjent lenge og vi har tidligere uttrykt vantro over Festspill-ledelsens valg. Men vi har fått forsikringer om at fra neste år av vil alt være som før igjen. Med aktiv og selvsagt deltakelse fra Elverum Mannskor, sier en glassklar og uvanlig godt opplagt president og 1.tenor i det på stadig flere og flere måter veldige mannskoret med de velsittende og skreddersydde jakkene i den nærmest vemodig vakre burgunderrøde fargen, Einar Mellum.

Les om Festspilledelsens forsikringer HER

Visepresident med særlig ansvar for merkevarebygging og markedsføring, 2.tenor Gunnar Østmoe går enda lengre i sin støtte til Østlendingen-kommentatoren. – Lotsberg er kanskje den i byen som kan Festspillene best rent kunstnerisk. Han har også hjerte for byen og god teft hva gjelder publikums ønsker og behov. Det er trist at ikke debatten kom på et tidligere tidspunkt slik at det kunne vært mulig å rette opp den åpenbare fadesen, sier en hoderystende visepresident. Men også Østmoe ser fram til neste års Festspill-åpning i Terningen Arena der de kritikerroste og høyt dekorerte burgunderrøde kulturambassadørene med den bunnsolide, taktfaste og helt uvanlig empatiske grunntonen igjen skal ha en nøkkelrolle i forbindelse med at den statsbudsjettfinansierte knutepunktfestivalen skal synges i gang.